Is Bitcoin door een overheid te reguleren?

Cryptonews

Is Bitcoin door een overheid te reguleren?

Bitcoin is ondertussen al meer dan elf jaar oud, maar de afgelopen vijf jaar is het bijzonder hard gegroeid in acceptatie en populariteit.

 

De laatste twee jaar is Bitcoin ook een veel voorkomend onderwerp van gesprek geworden bij de verschillende overheden. En dan voornamelijk over de manier hoe ze controle over het gebruik van Bitcoin en andere cryptovaluta kunnen uitoefenen.

Bitcoin regelgeving debat

Bitcoin en andere cryptovaluta kunnen als varianten voor een internationale valuta fungeren. Landen zoals Rusland, China, Venezuela en Iran hebben bijvoorbeeld onderzocht hoe ze met behulp van digitale valuta de Amerikaanse sancties kunnen omzeilen. Zo loopt de Amerikaanse overheid het risico om haar wereldwijde autoriteit te verliezen.

 

De internationale politiek en economie zijn twee hele complexe kwesties. Steeds vaker maken naties gebruik van sancties in plaats dat ze militaire inzet gebruiken om de wereld “veiliger” te maken. Of beter gezegd: om de wereld onder controle te houden.

 

 

Een van de meest aantrekkelijke functies van Bitcoin (BTC) en andere digitale activa, is dat men overal ter wereld op elk gewenst moment een transactie kan maken. Het versturen van een paar cent tot miljarden dollars is met een paar klikken gedaan. De transactiekosten hiervoor zijn verwaarloosbaar.

 

Het maakt niet uit waar je woont, hoe oud je bent, hoeveel vermogen je hebt, welke taal je spreekt: iedereen kan gebruik maken van Bitcoin.

 

Maar wat een voordeel is kan ook een nadeel zijn. Iedereen kan namelijk gebruik maken van Bitcoin, en dus ook kwaadwillende partijen.

 

We zien regelmatig illegale activiteiten voorbijkomen waarin Bitcoin en andere cryptovaluta worden gebruikt. Denk aan de financiering van terroristen, de verkoop en aankoop van illegale drugs, het ‘bestellen’ van moorden, het ontwijken van belastingen en het witwassen van geld.

 

 

Kan Bitcoin worden gereguleerd?

De vraag is of overheden deze praktijken met bitcoin kunnen stoppen. Want: valt het te reguleren?

Voordat we hier dieper in duiken, is het de moeite waard om te vragen of Bitcoin überhaupt te reguleren is. De cryptomunt is gebouwd met het primaire doel om gedecentraliseerd en gedistribueerd te zijn. Dit zijn twee zeer belangrijke kwaliteiten van Bitcoin. Dit zijn ook twee aspecten die die de regulering van Bitcoin in de weg kunnen staan.

Doordat het gedecentraliseerd is, heeft Bitcoin geen enkele controlerende entiteit. De controle over Bitcoin wordt gedeeld door verschillende onafhankelijke entiteiten vanuit de hele wereld. Hierdoor het voor een enkele instantie bijna onmogelijk is om volledige controle over het netwerk te krijgen. Het valt niet naar eigen hand te zetten en het is niet te manipuleren zoals zij dat zouden willen.

 

Door de distributie, bestaat Bitcoin tegelijkertijd op meerdere locaties. Het grootboek met transacties is over de hele wereld terug te vinden.

Dit maakt het zeer moeilijk voor de regelgevende machten om grensoverschrijdende maatregelen af te dwingen. Het komt er op neer dat een  overheid of andere derde partij technisch gezien geen kantoor kan binnenvallen of alles kan sluiten.

De overheid kan geen CEO of directeur oppakken om de stekker uit het project te trekken. Bitcoin is daarin (nagenoeg) uniek. Alle projecten die een ICO hebben gedaan en die een oprichter hebben, lopen wat dat betreft achter de feiten aan. Is bitcoin te reguleren? Nauwelijks. Kan er macht op andere cryptovaluta worden uitgeoefend? Wel makkelijker.

Dat gezegd hebbende, zijn er toch wel een aantal punten die de acceptatie en het gebruik van Bitcoin ernstig kunnen belemmeren.

 

1. Gericht op gecentraliseerde entiteiten: beurzen en portefeuilles

Een logische eerste stap is het reguleren van de fiat onramps (beurzen/brokers). In de jonge jaren van bitcoin hadden cryptobrokers en -beurzen niet veel input of goedkeuring van regelgevende instanties nodig. Nu de cryptocurrencies voor de burger binnen handbereik zijn, begint de overheid in te grijpen.

Dit zagen we al in het nieuws uit China. De centrale bank van Sjanghai heeft aangegeven cryptobeurzen aan te gaan pakken.

In Amerika hebben de SEC, de FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network) en de CFTC allemaal een grote rol gespeeld bij het doorvoeren van know-your-customer (KYC)-procedures en het anti-witwasbeleid (AML) voor alle beurzen die binnen de Amerikaanse grenzen actief zijn.

Aan cryptobedrijven in de Europese Economische Zone zijn voor 2020 aanvullende eisen gesteld door diverse overheden. 

Regulatie van de bitcoin (BTC) handel is dringend nodig vanwege een ‘toenemend gevaar van cybercrime’. Voorzitter Jean-Paul Servais van toezichthouder FMSA luidt de noodklok in een toespraak voor de Senaat. In een resolutie stelt hij een nieuw wettelijk raamwerk voor, om de verkoop, aankoop en gebruik van virtuele valuta te reguleren.

In zijn ogen staan virtuele valuta zoals bitcoin namelijk zo goed als synoniem aan cybercrime. Met andere woorden: de Belgische overheid ziet de toenemende populariteit van cryptovaluta met lede ogen, terwijl de risico’s voor de particuliere belegger toenemen.

Een doorn in het oog is de grote hoeveelheid en keuze aan cryptovaluta, waardoor de consument het kaf niet meer van het koren kan scheiden. Ook het (pseudo)-anonieme karakter van de cryptovaluta trekt criminelen aan, zo betoogt Servais.

 

Deze stellingname klopt niet helemaal: bitcoin is pseudo-anoniem, maar niet compléét anoniem. Op de markt zijn er professionele bedrijven die samen met overheden analyses doen op de blockchain en zo transacties kunnen koppelen aan personen.

Wel zijn er enkele valuta op de markt waarvan de transacties afgeschermd zijn zoals Monero of Grin. 

Beurzen hebben geen andere opties dan zich te houden aan wat de overheid wil. De overgrote meerderheid van gebruikers vertrouwen de beurs en zullen automatisch buigen voor opgelegde regelgeving.

De oproep van de FSMA komt op een gelegen moment, want sedert 10 januari 2020 heeft de Europese Unie de AMLD5 ingevoerd.

 

Maar in België is de politiek nog niet zover dat er sprake is van een ingebed raamwerk om de cryptosector te reguleren. In landen als Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk is er sprake van een licentiesysteem, net zoals in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland is er sprake van een registratie.

Beleidsmakers kunnen de onderliggende technologie van Bitcoin dan misschien niet zomaar even afsluiten, maar ze kunnen de gebruikerservaring voor de grote massa wel een stuk moeilijker maken. Deze belemmering kan er voor zorgen dat het gebruik van Bitcoin drastisch vermindert.

 

2. Gebruikers targeten

De overheid kan zich ook richten op individuele gebruikers. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn Bitcoin (en zelfs ook sommige privacymunten) niet anoniem. Een veel gebruikt argument is zelfs dat Bitcoin, vanwege het openbare en transparante grootboek, gemakkelijker te tracken is dan fiat geld.

Combineer dit met de bereidheid van een cryptobeurs om met de (Amerikaanse) autoriteiten samen te werken, en je bent klaar.  Een ‘federale task force’ zou het de weg van het geld gemakkelijk kunnen volgen. Het is te achterhalen welk geld van bepaalde adressen is verzonden en ontvangen. Hiermee zouden ze bepaalde personen kunnen identificeren.

Bedrijven zoals Elliptic en Chainalysis hebben al in veel landen samenwerkingen opgezet met wetshandhavers om illegaal gebruik van cryptocurrencies op te sporen.

 

Hoewel het lastiger is, heeft de overheid waarschijnlijk voldoende kennis in huis om het merendeel van de aan cryptocurrency-gerelateerde cybercriminaliteit te doen stoppen.

Zo zagen we eerder dit jaar dat de FIOD en Europol samen Bestmixer.io offline hebben gehaald. Volgens de autoriteiten zou Bestmixer.io ingezet zijn bij het witwassen van geld. Met behulp van cryptovaluta zoals bitcoin zouden de criminelen de herkomst van hun geld willen verdoezelen.

 

Omdat transacties in de blockchain geregistreerd staan, kunnen toekomstige wetshouders terugkijken in de tijd. Ze kunnen alle details van verkopers en ontvangers bekijken, zelfs als ze vandaag de dag (nog) niet over de tools beschikken om dit te kunnen doen.

Er zijn wel verschillende trucjes om je cryptomunten te mixen. Wasabi en Samourai gebruiken in hun wallet enkele features en sinds kort hebben we ook kennis gemaakt met de SNICKER-methode.

 

Conclusie over regulatie

Is Bitcoin te reguleren? Kort gezegd: NEEN! 

Het bitcoin netwerk zelf is niet zomaar te reguleren. Maar het is wel mogelijk om het gebruik van het netwerk moeilijker te maken.

In feite is deze regelgeving al begonnen met de fiat-onramps en de naleving van strikte KYC- en AML-wetten. Er zijn echter nog steeds manieren genoeg om Bitcoin peer-2-peer te kopen, verkopen en verhandelen zonder tussenkomst van een gecentraliseerde beurs of partij.

 

Het zal een enorme inspanning van iedere regering zijn om een decentraal netwerk zoals Bitcoin volledig te kunnen ontwortelen.

 

 

Bedankt voor uw interesse.

Vul hier uw gegevens en vervolgens enkele vragen in om uw applicatie in te zenden. Indien toegelaten wordt u per e-mail verwittigd.

1
2
Volgende
Terug
Verzenden

CryptoTrain Nieuws

Schrijf u in voor CryptoTrain nieuws en ontvang ons GRATIS e-book!